Nigdy w życiu nie jadłam batatów, aż do tego właśnie dnia, kiedy postanowiłam je zrobić jako dodatek do grilla..Żebyśmy wszyscy spróbowali, bo u mnie w domu nie było zwyczaju i nie ma jedzenia słodkich ziemniaków, tzw. batatów. Zrobiłam je według przepisu :
przepis
I szczerze powiem.. Dupy mi nie urwało :) Może to nie moje smaki, ponieważ nie chodzi o samo nadzienie, ale o smak tego wszystkiego razem. Inni się zajadali i stwierdzili, że jest okej, tylko są mdłe w smaku. Ale według mnie są niesmaczne. Moje kubki smakowe się przyzwyczaiły do zwykłych, normalnych ziemniaków, które goszczą na stołach w każdy dzień obiadu.. no prawie każdy. W każdym bądź razie, jeśli ich nie jedliście to musicie spróbować, choć niekoniecznie od razu pchać się w ten przepis..Tak jak w moim przypadku :)
Przekroiłam i tu takie moje małe zdziwienie.. -->
kolor pomarańczowy
Składniki :
- 2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
- 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
- 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki)
- płatki chili (jeśli lubimy)
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- duża garść liści kolendry
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania :
- Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i
przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej
papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym
czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno
pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz
posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z
wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą
soli i pieprzu.
- Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką
miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko
widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami
chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po
upieczeniu możemy udekorować rukolą lub bazylią. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym
jogurtem.



ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec...
„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie”.
Andrzej Czesław Klimuszko
Miłego dnia życzy,
Angelika :)