menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 25 grudnia 2015

Bigos


Hmm.. myślę, że jest to jedna  z wielu potraw,  z których Polacy mogą być naprawdę dumni !
Dla mnie jest to naprawdę pyszna potrawa. Niby zwykła kapusta kiszona, a może działać cuda :)
Myślę, że nie ma domu w Polsce, gdzie na święta nie gotuje się tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty..
Z dodatkiem kiełbasy i grzybów suszonych, mmm naprawdę pycha ! Warto spróbować, jeśli ktoś nigdy nie próbował tego cudu kuchni ..
A w czym tkwi cała tajemnica? w ''przegryzieniu'' wszystkiego, co znajduje się w garnku. Kiedy będzie już idealnie przyprawiony, zostawiony do tzw. ''przegryzienia'' daje idealny smak, który chcieliśmy otrzymać. Nie jest ani za słony, ani za ostry, ale ma ten właściwy smak !
Im dłużej się gotuje tym ma lepszy smak, to warto zapamiętać :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).


Składniki : 


  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
  • 1 puszka konserwy turystycznej
  • 250 g mielonki
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :


  1. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
  2. W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
  3. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  4. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
  5.  Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
  6. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz