Tak dla odmiany, żeby było coś smacznego zrobiłam mus jabłkowy. Bez konserwantów i żadnych zbędnych dodatków. Nawet BEZ CUKRU !
Bo po co cukier? Skoro są tak słodkie jabłka ! Jestem zadowolona, bo jest to świetny dodatek do ciast, deserów i naleśników. A oprócz tego idealnie nada się jako deserek dla małych dzieci. Jest lepszy niż sklepowy, bo swój domowy. A czas przygotowania nie zajmuje więcej niż 30 minut. W zależności od jabłek. Mi zajęło to około 20 minut, ponieważ jabłka były miękkie i szybko się rozgotowały.
Zabieramy się do przygotowania.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 3kg jabłek
- 1 szklanka wody
- cukier do smaku ( osobiście go nie dałam, ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie )
- cynamon lub (tak jak w moim przypadku) przyprawa do szarlotki
Sposób przygotowania :
- Jabłka umyć,obrać,pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.Pociąć na drobne kawałki.
- Pokrojone wrzucić na patelnię ,wlać szklankę wody i przykryć. Dusić na małym ogniu aż jabłka same się rozpadną i powstanie mus.
- Wsypać cynamon lub przyprawę do szarlotki. Zamieszać.
- Gotowy mus można dosłodzić w razie potrzeby.
- Można w lodowce przechowywać ok. 2-3 dni lub włożyć do słoików i pasteryzować ok. 10 - 15 min. Wtedy można go mieć ok.miesiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz