Witajcie.
Dzisiaj zrobiłam ślimaczki z ciasta francuskiego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Przekąska idealna na imprezę rodzinną jak i ze znajomymi lub po prostu dla siebie tak o.
Z racji tego, że mamy jutro ostatnią sobotę karnawału, to idealnie wpasuje się na zakończeniową imprezę !
Składniki:
- ciasto francuskie
- szynka w plasterkach
- 1/2 czerwonej papryki
- kukurydza
- szczypiorek
- ser żółty
- jajko do posmarowania ślimaczków
- sos pomidorowy
- zioła ( oregano, bazylia)
Sposób przygotowania :
- Ciasto francuskie rozwinęłam, do miseczki dałam sos pomidorowy i zioła, wymieszałam. Posmarowałam całą powierzchnię ciasta, na sos ułożyłam szynkę w plasterkach, dałam pokrojona w kostkę paprykę, troszkę kukurydzy, pokrojony szczypiorek i wszystko posypałam żółtym serem. Zwijałam od dłuższego boku w roladę.
- Kroiłam ok. 2 centymetrowe ślimaczki. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz