menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

środa, 6 stycznia 2016

Zupa krem z groszku


Witam wszystkich,
Zupa z groszku jest bardzo pożywna, gdyż ma dużo błonnika, a że groszek to warzywo strączkowe nie zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu.
Parmezan wkomponował się bardzo dobrze i dzięki niemu zupa stała się jeszcze bardziej ''zapychająca'' nasze żołądki !
Jest dobra na każdą porę roku, ale najlepsza jest w okresie, kiedy możemy dostać w sklepach świeży groszek. Smak jest całkiem inny niż z groszkiem z puszki.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :



  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra  vergine
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 1,5 l wołowego rosołu
  • 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania :



  1. Oliwę i 2 łyżki masła rozgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż zmiękną. Dodajemy groszek i kilka łyżek rosołu, przykrywamy, dusimy na małym ogniu 8-10 minut, aż groszek będzie prawie miękki. 
  2. Dodajemy pozostały rosół i ryż, gotujemy 13-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
    Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ryż stanie się całkiem miękki. Do zupy dajemy parmezan, mieszamy. Podajemy od razu.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu smaki!
    Na pewno spróbuje !
    pozdrawiam i zapraszam do mnie
    claudelline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń