Witam wszystkich,
Zupa z groszku jest bardzo pożywna, gdyż ma dużo błonnika, a że groszek to warzywo strączkowe nie zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu.
Parmezan wkomponował się bardzo dobrze i dzięki niemu zupa stała się jeszcze bardziej ''zapychająca'' nasze żołądki !
Jest dobra na każdą porę roku, ale najlepsza jest w okresie, kiedy możemy dostać w sklepach świeży groszek. Smak jest całkiem inny niż z groszkiem z puszki.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki mrożonego groszku zielonego
- 1,5 l wołowego rosołu
- 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania :
- Oliwę i 2 łyżki masła rozgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż zmiękną. Dodajemy groszek i kilka łyżek rosołu, przykrywamy, dusimy na małym ogniu 8-10 minut, aż groszek będzie prawie miękki.
- Dodajemy pozostały rosół i ryż, gotujemy 13-15 minut, aż ryż będzie prawie
miękki.
Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ryż stanie się całkiem miękki. Do zupy dajemy parmezan, mieszamy. Podajemy od razu.
Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam tego typu smaki!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje !
pozdrawiam i zapraszam do mnie
claudelline.blogspot.com