Jest prosty w wykonaniu i zajmuje naprawdę mało czasu, przez co możemy cieszyć się szybkością i smakiem nieba na podniebieniu ..
Kiedy robimy go pierwszy raz warto zapoznać się z dokładnym przepisem i robić wszystko zgodnie z nim, aby syrop nie wyszedł zbyt rzadki, ponieważ straci to swój wygląd i charakter.
Z czasem możemy go urozmaicać i tworzyć swój własny czekoladowy świat :)
Składniki :
- 65 g kakao do wypieków ( nie rozpuszczalne )
- 250 ml wody ( możemy użyć mniej wody, wtedy będzie jeszcze bardziej gęsty ! )
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki wanilii ( jeśli ktoś nie ma, można dać olejku waniliowego - smak inny niż z prawdziwą wanilią, ale zawsze mamy ten aromat )
Sposób wykonania :
- Wymieszaj w garnuszku kakao i wodę. Włącz gaz i podgrzewaj cały czas mieszając do rozpuszczenia się kakao.
- Dodaj cukier i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze 3 minuty na średnim/małym ogniu. Dodaj sól i wanilię. Zamieszaj.
- Odstaw do schłodzenia a następnie przelej do słoiczka, który chcesz na syrop wykorzystać. Zamknij i schowaj do lodówki. Taki syrop można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
* można go wykorzystać do :
- mleka ( zamiennik kakao w proszku )
- ciast ( jako polewa lub ozdoba lub wasze upodobania)
- deserów
- lodów
- i wielu wielu innych ...
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONEna koniec...
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Bo zawżdy ci więcej jedzą,Miłego dnia życzy,
którzy bliżej misy siedzą.
Mikołaj Rej
Angelika :)
Witam,
OdpowiedzUsuńMam do Pani pytanie. Zrobiłam dzisiaj według przepisu, ale wyszedł rzadki. Nie wiem czemu. Wstawiłam go do lodówki z nadzieją, że stężeje... :(( Pomocy, Ania.
Witam Pani Aniu,
UsuńTo normalne. Mi również wyszedł rzadki, ale w lodówce gęstnieje. Najlepszy jest na 3-4 dzień, kiedy naprawdę jest gęsty i lekko się ciągnie na łyżce. Spokojnie proszę poczekać i uzbroić się w cierpliwość :)
Pozdrawiam, Angelika