Biszkopt zrobiłam kakaowy, a galaretkę dałam o smaku kiwi. Orzeźwienie w sam raz na upalne dni, a ostatnio takie towarzyszyły chyba w każdym rejonie Polski :) Robi się go szybko i sprawnie, więc nikt nie powinien mieć problemu z przygotowaniem. Polecam szczególnie jak ma się małe dzieci. Mój bratanek był zachwycony i zajadał się aż mu się uszy trzęsły :)
Składniki :
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki wody ( wtedy nasze ciasto będzie bardziej wilgotne )
- galaretka o smaku np. kiwi
- winogrona ( zależy od was w jaki sposób będziecie chcieli udekorować ciasto )
Sposób przygotowania :
- Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wszystko to miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Nigdy nie miksujemy ! Pod sam koniec dajemy wodę i lekko mieszamy. Wylewamy do blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 160-180°C. Pieczemy około 20 minut lub do tzw. ''suchego'' patyczka. Kiedy będzie upieczony, studzimy go aż będzie całkiem zimny. Nie wyjmujcie z formy, będzie lepiej wykończyć ciasto :)
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy aż zacznie tężeć.
- Winogrona ( tak jak w moim przypadku ) kroimy wzdłuż i układamy na górze ciasta. Zalewamy to wszystko tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec...
„Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie”.Miłego dnia życzy,
Alessandro Pertini
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz