Paszteciki to moim zdaniem dobra przekąska na imprezy ze znajomymi, spotkania z rodziną czy też.. Nasze ukochane święta Bożego Narodzenia ! Są zawsze pod ręką, idealnie smakują na zimno i na gorąco. Są pyszne z barszczem czerwonym jak i same. Mają ciekawą barwę smaku dzięki wątróbce i warzywom dodanym do niej.
Mianowicie z farszem w parze miała iść kaczka, ale niestety okazało się, że sprzedano nieświeżą.. Więc aby nie zmarnować farszu wykorzystano go do pasztecików z ciasta francuskiego i okazało się to strzałem w dziesiątkę !
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
na farsz :
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- pół pietruszki ( korzeń )
- 1 mała cebula
- 1 natka pietruszki
- przyprawy : sól, pieprz - do smaku
ciasto :
- 2 gotowe ciasta francuskie ( z pośpiechu kupiłam gotowe )
Sposób przygotowania :
- Wątróbkę myjemy dokładnie i smażymy na patelni na wolnym ogniu. W między czasie obieramy i kroimy kostkę cebulę. Obieramy warzywa i również kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy do naszej wątróbki i wszystko razem dusimy pod pokrywką. Natkę pietruszki kroimy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zostawiamy do momentu, aż wątróbka będzie miękka około 10-15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z patelni i wrzucamy do miski. Blendujemy wszystko mikserem ( blenderem ) na gładką masę.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozkładamy. Kroimy na 3 pasy i nakładamy farsz na każdy z nich. Zawijamy po długości w rulony i kroimy około 4 cm paszteciki. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Górę smarujemy rozbitym żółtkiem.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż góra będzie złota, a ciasto chrupkie i kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz