Drugi rodzaj ciasteczek dzisiaj przygotowanych, to cynamonowe. Wyszły mega kruche i smaczne. Dzięki płatkom owsianym nadają odpowiedni smak i białko. Cynamon to tylko dodatek smakowy, który urozmaica ciasteczka. Jeśli ktoś lubi inny dodatek to śmiało, próbujcie i piszcie w komentarzach jak smakowało. Chętnie sama wypróbuję wasze pomysły. :)
Są idealne do codziennej kawy oraz jako przekąska na po południe jak i spotkania rodzinne czy towarzyskie.
Składniki :
- 12 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki mąki
- 3 całe jajka i 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
- Zaczynamy od wrzucenia otrąb na suchą patelnię i uprażenia ich na złoty kolor, następnie pozostawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do garnuszka i roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli.
- Otręby mieszamy z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy do jajek i wyrabiamy na gładką masę. Miksturę pozostawiamy w naczyniu na parę minut. Otręby powinny nieco napęcznieć.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który nakładamy niewielkie placki otrębowej masy. Pozostawiamy ok. 4 - 5 - centymetrowe odstępy. Pieczemy niecałe 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz