Idealna do chleba, kiełbasy na ciepło czy też po prostu tak o .. do zjedzenia. Delikatna i pachnąca warzywami !
Przepis od mojej mamy, więc nie zawodny i smakowity. . Jem tę sałatkę odkąd tylko pamiętam i zawsze ma ten sam smak.. Coś cudownego. Jeśli ktoś nigdy nie jadł to polecam bardzo gorąco.
Zabieramy się do pracy :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 średnie ogórki kiszone
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- około 250 ml majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania :
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć. Ogórki obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski.
- Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Majonez wymieszać z musztardą, dodać do warzyw, wymieszać (kilka łyżek zostawić do dekoracji). Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu. Przełożyć do czystej salaterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz