Przygotowanie jest w miarę szybkie, omijając kwestię nadziewania rurek. Za mały otwór - za duża łyżeczka, brudne ręce. Jednym słowem żmudna praca. Ale to tylko 24 rurki, więc na pewno dacie sobie radę ! :)
Mam tu dla Was taką ciekawą informację, jeśli ktoś lubi pić wina do obiadu, a nie wie do końca jakie pasuje do czego. Więc mając potrawę z mięsa mielonego polecam wino : Czerwone; Wytrawne.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
Mięso
- 800 g mięsa mielonego, wołowego
- 1 jajo, umyte
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 20 g masła
- 1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane
Sos pomidorowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona wraz z liśćmi
- garść świeżej bazylii, umytej i drobno pokrojonej
- 2 puszki (800 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
- 2 szczypty cukru
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Sos beszamel
- 70 g masła
- 1 l mleka
- 70 g mąki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
Sposób przygotowania :
Mięso
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g
masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso
mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut,
następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.
Sos pomidorowy
Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy
z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy. Dodajemy 1 dużą cebulę i seler
naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.
Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną
bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość
miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem
mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.
Sos beszamel (zasmażka)
W garnku rozpuszczamy 70 g masła.
Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i
gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Faszerowanie makaronu cannelloni
Pozostałą część sosu pomidorowego
przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.
Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na
sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym
sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser
grana padano.
Naczynie żaroodporne wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez
termoobiegu) na 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz