menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 1 stycznia 2016

Cannelloni

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam sobie zrobienie słynnych włoskich Cannelloni. Jeśli ktoś by nie wiedział, co to jest, to już wyjaśniam. Są to rurki makaronowe, które nadziewa się farszem z mięsa mielonego, zalewa sosem beszamelowym oraz przykrywa warstwą sera żółtego.
Przygotowanie jest w miarę szybkie, omijając kwestię nadziewania rurek. Za mały otwór - za duża łyżeczka, brudne ręce. Jednym słowem żmudna praca. Ale to tylko 24 rurki, więc na pewno dacie sobie radę ! :)
Mam tu dla Was taką ciekawą informację, jeśli ktoś lubi pić wina do obiadu, a nie wie do końca jakie pasuje do czego. Więc mając potrawę z mięsa mielonego polecam wino :  Czerwone; Wytrawne.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :


Mięso

  • 800 g mięsa mielonego, wołowego
  • 1 jajo, umyte
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 20 g masła
  • 1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona wraz z liśćmi
  • garść świeżej bazylii, umytej i drobno pokrojonej
  • 2 puszki (800 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
  • 2 szczypty cukru
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Sos beszamel

  • 70 g masła
  • 1 l mleka
  • 70 g mąki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól

Sposób przygotowania :

Mięso

Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.

Sos pomidorowy

Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy. Dodajemy 1 dużą cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.
Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.

Sos beszamel (zasmażka)

W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Faszerowanie makaronu cannelloni

Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz