menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

wtorek, 2 lutego 2016

Tort - ' Czekoladowe marzenie '


Z racji moich urodzin zostałam obdarowana tortem, który wykonała moja mama. Przepis znajdował się w gazetce. I wiem, że kosztował trochę pracy. Więc z góry dziękuję za trud i za cudowny smak, który rozpływał się w ustach i to dosłownie !!
Polecam , jeśli chcecie kogoś zaskoczyć lub po prostu nie chcecie wydawać pieniędzy na torty w cukierniach. Bo sama z siebie wiem, że są dosyć drogimi wyrobami.
Fakt, faktem przygotowanie zajmuje około 2 godzin. Ale naprawdę warto :)


Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).




Składniki :


ciasto :

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8 jajek
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do foremki

krem : 

  • po 15 dag posiekanej mlecznej i gorzkiej czekolady
  • 40 dag masła orzechowego
  • 300 ml śmietany 36%

polewa :

  • 10 dag masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

do dekoracji :

  • posypka czekoladowa i orzechy włoskie

Sposób przygotowania :

  1. Ciasto : czekoladę rozpuść, ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po żółtku i po łyżce czekolady. Białka ubij z cukrem pudrem na pianę. Połącz z masą czekoladową. Domieszaj mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piecz 60 minut w 175 stopniach. Gdy przestygnie połóż je spodem do góry.
  2. Krem : śmietanę ubij. Czekolady rozpuść na parze, zmiksuj z masłem orzechowym i bitą śmietaną. Ciasto przekrój, przełóż kremem.
  3. Polewa : żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Masło stop, domieszaj cukier, kakao i żelatynę. W polewie zanurz orzechy. Resztą polej ciasto ozdób orzechami i posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz