Z racji moich urodzin zostałam obdarowana tortem, który wykonała moja mama. Przepis znajdował się w gazetce. I wiem, że kosztował trochę pracy. Więc z góry dziękuję za trud i za cudowny smak, który rozpływał się w ustach i to dosłownie !!
Polecam , jeśli chcecie kogoś zaskoczyć lub po prostu nie chcecie wydawać pieniędzy na torty w cukierniach. Bo sama z siebie wiem, że są dosyć drogimi wyrobami.
Fakt, faktem przygotowanie zajmuje około 2 godzin. Ale naprawdę warto :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
ciasto :
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 jajek
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do foremki
krem :
- po 15 dag posiekanej mlecznej i gorzkiej czekolady
- 40 dag masła orzechowego
- 300 ml śmietany 36%
polewa :
- 10 dag masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
do dekoracji :
- posypka czekoladowa i orzechy włoskie
Sposób przygotowania :
- Ciasto : czekoladę rozpuść, ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po żółtku i po łyżce czekolady. Białka ubij z cukrem pudrem na pianę. Połącz z masą czekoladową. Domieszaj mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piecz 60 minut w 175 stopniach. Gdy przestygnie połóż je spodem do góry.
- Krem : śmietanę ubij. Czekolady rozpuść na parze, zmiksuj z masłem orzechowym i bitą śmietaną. Ciasto przekrój, przełóż kremem.
- Polewa : żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Masło stop, domieszaj cukier, kakao i żelatynę. W polewie zanurz orzechy. Resztą polej ciasto ozdób orzechami i posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz