Składniki :
na ciasto :
- 150 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka soli
na pastę:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania :
- Mąkę pszenną, margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą w misce i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
- W między czasie wstawić wodę na jajka i gotować do 10 minut. Obrać i pokroić cebulę w kostkę. Naszykować blender. Wszystkie składniki razem z ostudzonymi jajkami włożyć do miski i zblednować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto wyjąć i wyłożyć foremki*. Do każdej nasypać trochę grochu lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się do góry. ( Oczywiście zrobić to na papierze lub folii ). Pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nakładamy naszą pastę i ozdabiamy natką pietruszki do smaku.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONEna koniec...
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie.
Alessandro Pertini
Miłego dnia życzy,
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz