Nie ma tu nic trudnego, więc robi się to szybko i łatwo. Lecimy do roboty .. :)
Składniki :
- 750 g mąki pszennej
- 4-5 łyżki domowego syropu czekoladowego
- 3-5 łyżek domowego masła orzechowego
- 5 jajek
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany kwaśnej 18%
- 150-200 g cukru brązowego
- 85-100 g masła, roztopionego
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli : mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.
- W drugim naczyniu mokre : jajka, śmietanę, masło. Łączymy zawartość i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy syrop czekoladowy i masło orzechowe, mieszamy.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a jeśli mamy ( tak jak ja ) papilotki silikonowe, kładziemy je normalnie na blachę nie smarując ich w środku. Wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości ( wyłożyłam całe i urosły wysokie ). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
- Na koniec możemy posypać cukrem pudrem, aby ładnie wyglądało.
Smacznego :)
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONEWszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec...
Jadło określa świadomość.Herbert George Wells
Miłego dnia życzy,
Angelika :)
Angelika :)
Zrobiłam, ale bez masła orzechowego i syropu, ponieważ nie miałam. Ale zamierzam zrobić z Pani przepisu ! :)
OdpowiedzUsuńBabeczki nadziałam kawałkami orzechów włoskich i kawałkami gorzkiej czekolady. PYCHA ! Pozdrawiam, Małgosia :)