menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

niedziela, 18 października 2015

Muffiny z domowym syropem czekoladowym i masłem orzechowym

Więc.. dzisiaj naszła mnie ochota na zrobienie muffinek. Z racji tego, że jest niedziela i zazwyczaj jakieś ciasto na stole jest.. ja wybrałam muffinki i nie żałuję. Pomysł samego przepisu jest taki jak na zwykłe babeczki, lecz dodatki stworzyłam ja sama i jestem z tego dumna, ponieważ uznaję to za swój autorski przepis.
Nie ma tu nic trudnego, więc robi się to szybko i łatwo. Lecimy do roboty .. :)

Składniki : 


Sposób przygotowania : 


  1.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli : mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. 
  2. W drugim naczyniu mokre : jajka, śmietanę, masło. Łączymy zawartość i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy syrop czekoladowy i masło orzechowe, mieszamy. 
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a jeśli mamy ( tak jak ja ) papilotki silikonowe, kładziemy je normalnie na blachę nie smarując ich w środku. Wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości ( wyłożyłam całe i urosły wysokie ). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. 
  4. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem, aby ładnie wyglądało. 
Smacznego :)


ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 
na koniec...
Jadło określa świadomość.
Herbert George Wells
Miłego dnia życzy,
Angelika :)

1 komentarz:

  1. Anonimowy10/24/2015

    Zrobiłam, ale bez masła orzechowego i syropu, ponieważ nie miałam. Ale zamierzam zrobić z Pani przepisu ! :)
    Babeczki nadziałam kawałkami orzechów włoskich i kawałkami gorzkiej czekolady. PYCHA ! Pozdrawiam, Małgosia :)

    OdpowiedzUsuń