Zupę jarzynową, którą na pewno mniejszość z was uwielbia, ze względu na delikatność, posmak warzyw i aromat :)
Jednak z tego co wiem, to za dziecka mało kto przepada za jej smakiem. Ja również byłam takim przypadkiem, ale z biegiem lat przekonałam się do niej i chętnie ją przygotowuję.
U mnie od czasu do czasu trzeba jakiegoś urozmaicenia, więc między rosołem a pomidorową stają też zupy takie jak właśnie ta.. a Wy wolicie tradycję czy też urozmaicacie smaki Waszych domowników? Piszcie w komentarzu, chętnie się dowiem :)
Jedną wersję pokażę Wam bez śmietany i ze śmietaną. Którą wolicie ? Osobiście wybieram opcję bez zabielania :)
wersja bez śmietany |
Składniki :
- 3 ziemniaki
- 2 małe pietruszki
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 1 kalafrior
- 150 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej świeżej lub mrożonej
- 1,5 łyżki przyprawy JARZYNKA
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 150 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- jarmuż
- opcjonalnie : 1 łyżka śmietany na miskę zupy
- dodatkowo : posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania :
-
Świeże warzywa oczyść. Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Warzywa pokrój w paseczki.
Jarmuż dajemy postrzępiony na mniejsze listki. - Jeśli wykorzystujesz świeżą fasolkę szparagową – pokrój ją na mniejsze części. Jeśli masz świeży groszek, możesz zostawić całe strączki. Kalafior podziel na różyczki.
- Zagotuj 1 litr wody. Do garnka dodaj wszystkie warzywa i przyprawę JARZYNKA. Całość gotuj 15-20 minut.
- Jeśli dodajemy do naszej zupy śmietanę ! to zahartuj ją – rozprowadź w kubeczku z paroma łyżkami gorącego wywaru. Dodaj śmietanę do zupy i wymieszaj. Całość zagotuj.
- Zupę podawaj posypaną zieleniną.
wersja z kleksem ze śmietany |
Który rodzaj wybieracie ? Bez śmietany, czy raczej z ? :)
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec..
Umiejętność gotowania jak Francuzi, we francuskiej kuchni, to najkrótsza droga do szczęścia, odczuwania przyjemności i przepysznej zabawy.. ~ Susan Herrmann Loomis
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz