menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

poniedziałek, 9 listopada 2015

Rogaliki drożdżowo - kruche nadziewane marmoladą różaną

Dzisiaj na deser były rogaliki nadziewane marmoladą różaną. Smak jak w dobrych pączkach na tłusty czwartek. Posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej kawy lub jako przekąska w ciągu dnia. Robi się szybko i sprawnie, więc nie zajmą nam dużo czasu, a satysfakcja patrzenia jak wszystkim smakują i jak pięknie rosną w piekarniku to naprawdę cudne uczucie. Zapraszam do zrobienia. :)

Składniki :

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego
  • dowolna marmolada lub powidła

Sposób wykonania : 


  1. Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
    Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią.
  2. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
  3. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 
na koniec...
Między wszystkiemi własnościami ludzkiemi, i tę, mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają, nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości. 
Stanisław Czerniecki
Miłego dnia życzy, 
Angelika :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz