Nie sądziłam, że wyjdą tak delikatne.
Dzięki jogurtowi są wilgotne i wprost rozpływają się w ustach.
Skórka cytryny i sok jest świetnym sposobem na orzeźwienie smaku, więc zamiast używać olejków aromatycznych, zastępujemy naturalnymi składnikami.
Babeczki długo utrzymują swoją świeżość.
Składniki :
-
120g masła
-
170g cukru (około 4/5 szklanki)
-
3 jajka
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody
-
280g mąki pszennej (około 2 szklanki + 1 łyżka)
-
170g gęstego jogurtu naturalnego (około 2/3 szklanki)
-
Skórka starta z 2 cytryn
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło i cukier umieszczamy w misce. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy po około 30 sekund. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny i mieszamy tylko do połączenia. Formę muffinkową wykładamy papilotkami i przekładamy do niej ciasto.
- Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy je.
Dodatkowo jeśli chcemy ozdobić nasze babeczki możemy użyć lukru.
Składniki :
-
½ łyżeczki soku z cytryny
-
½ łyżeczki skórki startej z cytryny
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
-
¾ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania :
- Do miseczki przekładamy jogurt, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania lukru o gęstości śmietany.
- Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone babeczki.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec..
Życie jest jak kuchnia- próbujesz różnych rzeczy, stwierdzasz czy są dobre czy nie jadalne, czasami trafiasz na przeterminowane produkty oraz na takie, przez które dostajesz zatrucia pokarmowego. Dobierasz odpowiednie przyprawy i szukasz idealnego składnika do twojego dania. ~ myślMiłego dnia życzy,
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz