menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

wtorek, 16 lutego 2016

Herbata z cytryną miodem i imbirem


Najbliższe dni nie zapowiadają poprawy pogody. Okres przedwiosenny to okres największej zachorowalności wśród ludzi. Osobiście sama jestem przeziębiona, dlatego zrobiłam herbatę, która jest bardzo przydatna w takich momentach. Dzięki cytrynie zyskamy dawkę dodatkowej witaminy C, miód ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. 
Świeży korzeń imbiru zalecany jest między innymi przy:
  • przeziębieniach (awersja do zimna, dreszcze, lekka gorączka – imbir posiada właściwości przeciwzapalne),
  • wymiotach,
  • biegunce,
  • chorobie lokomocyjnej,
  • kaszlu z białą wydzieliną,
  • nudnościach.
  • zatruciach pokarmowych,
  • niestrawności,
  • bólach menstruacyjnych.
Wiec zaczynamy :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki : ( na dzbanek 1l )

  • 3 torebki zwykłej herbaty
  • 3 plasterki cytryny
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania :

  1. Zagotowujemy wodę. Zalewamy herbatę wrzątkiem. Zaparzamy i wyjmujemy torebki z herbatą. 
  2. Po lekkim przestudzeniu dodajemy cytrynę, imbir i słodzimy miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz