Najbliższe dni nie zapowiadają poprawy pogody. Okres przedwiosenny to okres największej zachorowalności wśród ludzi. Osobiście sama jestem przeziębiona, dlatego zrobiłam herbatę, która jest bardzo przydatna w takich momentach. Dzięki cytrynie zyskamy dawkę dodatkowej witaminy C, miód ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.
Świeży korzeń imbiru zalecany jest między innymi przy:
- przeziębieniach (awersja do zimna, dreszcze, lekka gorączka – imbir posiada właściwości przeciwzapalne),
- wymiotach,
- biegunce,
- chorobie lokomocyjnej,
- kaszlu z białą wydzieliną,
- nudnościach.
- zatruciach pokarmowych,
- niestrawności,
- bólach menstruacyjnych.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki : ( na dzbanek 1l )
- 3 torebki zwykłej herbaty
- 3 plasterki cytryny
- 2-3 plasterki świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania :
- Zagotowujemy wodę. Zalewamy herbatę wrzątkiem. Zaparzamy i wyjmujemy torebki z herbatą.
- Po lekkim przestudzeniu dodajemy cytrynę, imbir i słodzimy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz