Jedzenie ryby jest bardzo dobrym sposobem na dostarczanie organizmowi potrzebnym witamin jak i tłuszczu omega-3.
Właściwości ryb, które powinniśmy znać :
- Wygładzają zmarszczki.
- Zmniejszają ryzyko nowotworów.
- Wspomagają rozwój płodu i dziecka.
- Wpływają pozytywnie na wzrok.
- Są źródłem łatwo przyswajalnego białka.
- Poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć.
- Mają właściwości przeciwzapalne.
- Działają antydepresyjnie.
- Zapobiegają anemii i wspomagają prawidłowy rozwój.
- Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy.
- Zapobiegają starczej demencji.
Ja wybrałam upieczenie we folii i podanie jej z sałatką. Wydaje mi się to zdrowa forma jedzenia i nadaje się jak i na obiad tak i na kolację.
Wino do ryby : Białe, wytrawne
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 1 płat pstrąga łosiowego tęczowego
- 2 plastry cytryny i łyżka soku
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- sól
- łyżeczka masła
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
- Rybę obieramy z łuski i dokładnie myjemy. Kładziemy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy według uznania.
- Polewamy łyżką soku z cytryny i kładziemy plasterki cytryny, dodatkowo dajemy łyżeczkę masła.
Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy dodać gałązkę koperku. Zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz