menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 26 lutego 2016

Pstrąg tęczowy w folii


Jedzenie ryby jest bardzo dobrym sposobem na dostarczanie organizmowi potrzebnym witamin jak i tłuszczu omega-3.
Właściwości ryb, które powinniśmy znać :
  1. Wygładzają zmarszczki.
  2. Zmniejszają ryzyko nowotworów.
  3. Wspomagają rozwój płodu i dziecka.
  4. Wpływają pozytywnie na wzrok.
  5. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka.
  6. Poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć.
  7. Mają właściwości przeciwzapalne.
  8. Działają antydepresyjnie.
  9. Zapobiegają anemii i wspomagają prawidłowy rozwój.
  10. Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy.
  11. Zapobiegają starczej demencji.
Tak więc, jak widać.. Ryby to samo zdrowie, które powinno gościć w naszym jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Nie ważne pod jaką postacią !
Ja wybrałam upieczenie we folii i podanie jej z sałatką. Wydaje mi się to zdrowa forma jedzenia i nadaje się jak i na obiad tak i na kolację. 
Wino do ryby : Białe, wytrawne  
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :

  • 1 płat pstrąga łosiowego tęczowego
  • 2 plastry cytryny i łyżka soku 
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • łyżeczka masła
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania :

  1. Rybę obieramy z łuski i dokładnie myjemy. Kładziemy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy według uznania.
  2. Polewamy łyżką soku z cytryny i kładziemy plasterki cytryny, dodatkowo dajemy łyżeczkę masła.
    Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy dodać gałązkę koperku. Zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz