menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

sobota, 14 listopada 2015

Marmolada z pomarańczy z czekoladą


Nigdy w życiu nie robiłam dżemów i marmolady domowej roboty. Więc stwierdziłam, że musi być ten przysłowiowy "pierwszy raz'' :) Nie sądziłam, że tyle będzie z tym roboty, ale satysfakcja wszystko wynagrodziła i uśmiech na twarzy został długo po skończeniu. Jest mega gęsta i smakuje wyśmienicie, szczególnie ze świeżymi bułeczkami :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg pomarańczy + 2 sztuki
  • 200 ml wody
  • 250 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1,1 kg cukru

Sposób przygotowania :

  1. Jabłka myjemy, nie obierając dzielimy na ćwiartki i wkładamy do rondla. Dodajemy 100 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut, często mieszając. Wywar z jabłek przelewamy przez gęste sito przyciskając owoce łyżką, aby uzyskać jak najwięcej soku.
  2. Pozostawiamy owoce na sicie, żeby obciekły, jeszcze na 4 godzin. odlewamy 100 ml soku ( resztę wypijamy ). Wyciskamy sok  1 kg pomarańczy i wyskrobujemy miąższ. myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, usuwając pestki.
  3. Do rondla wlewamy 100 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy bardzo gładki syrop. Dodajemy sok jabłkowy, sok i miąższ z pomarańczy i resztę cukru. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę pokrojoną na grube kawałki, mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu przez 20 minut, 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy. Nakładamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy.
Uwagi : Osobiście gotowałam około 4,5 godziny, aby była naprawdę gęsta. Niestety za dużo soku wyszło z pomarańczy i dłuższy czas gotowania pozwolił na spokojnie dojrzeć całej marmoladzie. W wyniku czego wyszła naprawdę gęsta i pyszna.

3 komentarze:

  1. Anonimowy11/15/2015

    Widzę, że powoli blog się rozwija :) Super, właśnie się zabieram do robienia marmolady, bo już dawno takiej domowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/01/2021

    35 years old Information Systems Manager Thomasina Saphin, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Jogging. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Allroad. przejdz tutaj

    OdpowiedzUsuń