Otóż dzisiaj miałam wielką ochotę na muffinki, a że dawno ich nie robiłam, to czas najwyższy :)
Przepis trochę zmieniłam i zrobiłam po swojemu. Oryginalny znajduje się tu.
A mój właśnie Wam podam :)
Wyszły miękkie i delikatne, właśnie takie, jak chciałam. Osobiście nie lubię suchych ciast, bo tracą swój apetyczny smak. Przynajmniej dla mnie, ale do rzeczy..
Idealne do kawy, herbaty.. Na przyjęcie lub dla rodziny no i co najważniejsze, są bardzo dobrą przekąską jeśli nie chcemy sięgać po sklepowe słodycze !
Do dzieła ! :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 3 średnie jajka ( żółtko oddzieliłam od białka )
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej lub razowej)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 ml jogurtu greckiego
- 50 ml mleka
- 50 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej) ( ja pominęłam, ponieważ nie lubię za bardzo aromatów kawowych w ciastach )
- 100 g posiekanej czekolady ( użyłam gorzkiej )
- Dodatkowo : śmietanka 30% + masa do tortów w proszku ( dodawana do ubijanej śmietanki )
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane żółtka, jogurt grecki, mleko, masło, kawę. Dodać cukier i zamieszać rózgą kuchenną.
- W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao, przesiać.
- Zawartość naczyń połączyć razem*, zmiksować na gładką masę. Powoli dodawać ubitą pianę z białek, mieszając drewnianą łyżką, aż do połączenia piany z ciastem.
- Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremki.
- Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 10 minut lub
do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Jeśli ciasto będzie dość rzadkiej konsystencji można dodać 1 - 2 łyżki mąki pszennej. - Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać masę do tortów.
- Udekorować wystudzone babeczki, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz