menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 18 marca 2016

Kruche ciasteczka z masą kajmakową



Z okazji tego, że idą takie piękne dni, trzeba się wykazać i zrobić coś pysznego i .. słodkiego :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki : 

  • 16 łyżek masła, miękkiego ( ok. 226 g )
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 0,5 szklanki masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki pokrojonych drobno orzeszków np. fistaszków

Sposób przygotowania : 

  1. Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy wanilię oraz sól. Przesianą mąkę dodajemy do powstałej masy maślanej i miksujemy ok. 1 min. Z ciasta formujemy dużą kulę, z której lepimy małe kuleczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  2. Na każdej z kuleczek wykonujemy palcem wgłębienie, aż do końca, inaczej dołeczki będą mało widoczne. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zbrązowienia ciasteczek. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. 
  3. Masę kajmakową przekładamy do szprycy cukierniczej lub woreczka foliowego z obciętym lekko rogiem i robimy kleksy we wgłębieniu każdego ciasteczka. Obsypujemy lekko pokrojonymi orzeszkami.  

 ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE

    Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz