Jest to świetna przekąska na zimno, jeśli przygotowujemy się do jakiegoś przyjęcia, czy też mamy ochotę zjeść w końcu coś innego niż tradycyjne dania.
Nie potrzeba kupować dużej masy składników no i oczywiście nie jest to drogie danie :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- sucha fasola
- folia aluminiowa
Pasta:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- szczypiorek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania :
- Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Nożem posiekaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij foremką kółka o średnicy nieco większej niż masz foremki. Foremki wysmaruj margarynę, wyłóż je ciastem i włóż ponownie do lodówki na 20 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy ). Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190''. Foremki z ciastem wyłóż folią aluminiową i wysyp fasolą, piecz babeczki 10 minut, po tym czasie wyciągnij fasolę z folią i piecz babeczki aż się zarumienią.
- Pasta: Jaja ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o malutkich oczkach lub rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek poszatkować, wymieszać wszystko z dwiema łyżkami majonezu, łyżką śmietany i łyżeczką musztardy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzone babeczki napełniać pastą.
Generalnie nie chce mi się wyklejać tych foremek, ale jednak mój mózg mówi, że muszę, bo prezentują się ślicznie i trzeba je spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Leniwiec :D