menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

wtorek, 20 października 2015

Papryka faszerowana tuńczykiem i kaszą gryczaną

O to mój dzisiejszy obiadek. Zajmuje bardzo mało czasu i jest przepyszny. Przynajmniej dla mnie, ponieważ uwielbiam tuńczyka, a dodatek kaszy gryczanej to idealne połączenie smakowe. Danie to jest zaliczane do kuchni wegetariańskiej i polecam je smakoszom ryb, i także osobom, które w swoim jadłospisie mają mało ryb, albo wcale ich nie jedzą. :)

Zaczynamy :))

Składniki : 


  • 2-3 czerwone papryki ( lub kolor jaki lubicie )
  • 1 torebka kaszy gryczanej 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( lub jak kto woli w oleju )
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania :


  1. Paprykę myjemy i odkrajamy górną część i zostawiamy, będzie to nasz ''kapelusik". Wybieramy pestki, aby warzywo było puste w środku. Odstawiamy.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy już będzie gotowa, odcedzamy ją i wsypujemy do głębokiej miski ( pierwszy raz zrobiłam w płytkiej i to był błąd, ponieważ większość kaszy przy mieszaniu wyleciała :) ) i dodajemy tuńczyka. Wszystko razem mieszamy. Jeśli nie ma dla nas smaku, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. 
  4. Paprykę faszerujemy do samego czubka. Nakrywamy "kapelusikiem" i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 30-40 minut, aż papryka będzie miękka.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 
na koniec...
Jedz mniej, bramy raju są wąskie.
Archibald Joseph Cronin
Miłego dnia życzy, 
Angelika :) 

1 komentarz:

  1. Anonimowy10/27/2015

    Super wyglądają. W sam raz dla mnie, bo nie przepadam za jedzeniem mięsa. Super pomysł.
    Jutro będzie na obiadek :))
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń