menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 1 stycznia 2016

Kakaowy tort urodzinowy


Właśnie dzisiaj mój tato obchodzi swoje urodziny. Z tej okazji upiekłam tort. Miał być z kremem ajerkoniakowym, ale ostatecznie wypadło na krem czekoladowy. Ozdobiłam go trzema kwiatuszkami jadalnymi i kolorowymi kuleczkami. Biszkopt wyszedł bardzo miękki, przy krojeniu nóż wchodził jak w masełko. :) Jestem bardzo zadowolona z wypieku i na pewno powtórzę go już niebawem na następne urodziny !

 

 

 

Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :


  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • krem czekoladowy do tortów
  • ozdoby ( w moim przypadku kwiaty i kuleczki )

Sposób przygotowania :


  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  2. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  4. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
  5. Krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na odwrocie opakowania. Ozdabiamy według uznania !

1 komentarz:

  1. Anonimowy8/05/2016

    Ale malutki..Nigdy nie robiłam aż tak małego torta, ale jak widać muszę wypróbować :D Śliczny jest. I taki bardzo czekoladowy, jak lubię.
    Pozdrawiam,
    Monika :)

    OdpowiedzUsuń