menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 25 grudnia 2015

Ryba w chrupiącej skorupce



No i w końcu jest nasza cudowna rybka.. Pomijam w tym wszystkim karpia, bo nie przepadam za nim, ale dodam tu przepis na filety z ryby ( tilapia, o ile dobrze pamiętam ).. Ma chrupiącą skorupkę i pyszny delikatnie aksamitny smak.. A kiedy zostawi się ja w przyprawach na 2-3 godziny, to aromat wchłonie się do mięsa i, wtedy czujemy niebo na języku ! :)
Robi się ją szybko i sprawnie, więc można ją zrobić dokładnie przed pierwszą kolacją wigilijną !
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :


  • 1 opakowanie ryby mrożonej ( w moim przypadku była to Tilapia )
  • pół torebki pieprzu cytrynowego
  • torebka przyprawy do pstrąga z koperkiem
  • 2 łyżeczki soli ziołowej ( myślałam, że będzie bardziej słona, ale jednak się myliłam )
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka
  • 2 jajka
  • olej

Sposób przygotowania :


  1. Rybę rozmrażamy i myjemy. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą. Każdy płat posypujemy z obydwu stron mieszanką przypraw. I zostawiamy na 2-3 godziny przed smażeniem, aby aromat przypraw wszedł w mięso ryby.
  2. Następnie do jednej miski wsypujemy mąkę, w drugiej wybijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Po 2-3 godzinach bierzemy naszą rybę i zaczynamy panierowanie. 
  3. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku i znowu w mące. I tak z każdym płatem ryby. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy do momentu aż będzie złota z obydwu stron.
UWAGA ! Na tryskający olej z patelni, bo łatwo się poparzyć. A no i pamiętajcie o fartuchach, żeby nie mieć potem niespodzianek na koszulkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz