Dzisiaj sycący obiad, a w dodatku trochę odmieniony. Mianowicie pieczone spaghetti.
Nie zastanawiałam się nigdy, żeby zapiekać spaghetti. Klasycznie kojarzyło się z sosem pomidorowym i klopsikami. A bardziej oryginalnie w stylu włoskim - oliwa i makaron ( osobiście tak nie jem, bo nie przepadam za daniami z samą oliwą - no, ale co kraj to obyczaj ).
Wyszło tego dosyć sporo, więc mam obiad na dwa dni, ale jeśli jest Was około 4-6 osób to spokojnie starczy na jeden dzień hihi.
Zaczynamy gotowanie :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku ( ja dałam chyba o wiele więcej, ale nie czuło się go intensywnie w smaku )
- 1 czerwona cebula, posiekana ( pokroiłam w piórka )
- 4 oczyszczone piersi kurczaka, bez kości, skóry, pokrojone
- 400 g pomidorów w puszce, w zalewie
- świeże liście bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 mała suszona chili, pokruszona ( ominęłam, ponieważ nie miałam jej w domu )
- 1/4 szklanki świeżej pietruszki ( dałam natkę - podkreśliła bardziej smak i aromat )
- 185 g startego sera parmezan
- 200 g świeżego szpinaku
- 120 g startego ostrego sera cheddar
Sposób przygotowania :
- Ugotuj makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Odcedź i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Rozgrzej oliwę w dużym rondlu nad średnim ogniem. Dodaj czosnek, cebulę i obsmażaj przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj kurczaka i obsmażaj kolejne 5 minut, aż zbrązowieją.
- W robocie kuchennym posiekaj pomidory, bazylię, sól, chili, pietruszkę, czosnek i parmezan na jednolitą, choć grudowatą masę.
- Dodaj mieszankę z kurczaka. Obsmażaj przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj makaron i szpinak.
- Przełóż mieszankę na dużą blachę do pieczenia. wierzchu posyp serem i piecz około 25-30 minut. Podawaj gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz