menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

niedziela, 13 marca 2016

Tort z masą cukrową



Od pewnego czasu chcę się nauczyć robić torty z masą cukrową i wypróbować swój talent artystyczny.
Dzisiaj wykonałam swój pierwszy tort z masą cukrową i powiem Wam szczerze... wyszedł lepiej niż się spodziewałam :) niby zwykły biszkopt, a ozdoby dają swoje. Do środka zrobiłam masę z bitej śmietany i brzoskwiń w puszce - wydaje mi się ona jedną z lepszych opcji, ponieważ nie jest słodka ani nie zamuli nam żołądka :)
Dobry na imprezy okolicznościowe lub po prostu urodziny. Dobrze smakuje z kawą ! :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki na biszkopt : 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę :

  • 1 śmietanka 30%
  • 1 puszka brzoskwiń

 Sposób przygotowania :

  1. Śmietankę ubijamy na sztywno. 
  2. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do ubitej śmietanki. Wszystko razem mieszamy i możemy wykładać nasze ciacho :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz