Szukałam w przepisach jakichś potraw na Wielkanoc i wpadł mi w ręce przepis na domową czekoladę. Przepis jeszcze z czasów, gdzie moja babcia ją przygotowywała. Od razu chciałam spróbować i zobaczyć jak będzie wyglądać i smakować. I faktycznie jestem pod wrażeniem.
Dodatki mogą być różne od orzechów po bakalie i wiele wiele innych, lub po prostu nie dodawać nic.
Bez konserwantów, barwników i innych chemicznych związków.. Czysta czekolada z kakao.
Polecam każdemu, kto chce spróbować poczuć prawdziwą czekoladę..
Składniki :
- 1 paczka mleka w proszku ( cała )
- 1/2 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 4-6 łyżek kakao
- kostka margaryny
Sposób przygotowania :
- Wymieszać na sucho kakao z mlekiem. Rozpuścić margarynę i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym i z wodą.
- Zestawić z ognia, następnie wsypać mleko i szybko zamieszać.
Wysmarować foremkę oliwą i wyłożyć zarobioną masę.- Dowolnie możemy dobierać dodatki - od rodzynek po orzechy :) Róbcie tak, aby wam smakowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz