Od dziecka byłam fanką mięsa i nigdy nie zamierzam z tego zrezygnować.. Być mięsożercą to naturalna rzecz w świecie ludzi.
Więc postanowiłam, że na obiad zrobię pierś z kurczaka w marynacie własnego pomysłu, a dodatkiem będzie ryż i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej.
Nie zawiodłam nikogo z domowników, ponieważ było smacznie lekko i zdrowo :)
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sok z jednej połówki cytryny
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- odrobina chilli
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek bądź oleju
Sposób przygotowania :
- Pierś umyć i wyciąć niepotrzebne części. Następnie dać do miski.
Dodać sok z cytryny, wsypać przyprawę oraz zioła i chilli.
Zalać to wszystko olejem lub oliwą. - Dobrze wymieszać, aby mięso przeszło przyprawami.
- Nakryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Na następny dzień, usmażyć mięso na patelni do złotego koloru po obydwu stronach.
Podczas smażenia polecam dodać 2 łyżeczki masła, co sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste :) - Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką :)
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Si bon, si bon, tak na początek ;)
OdpowiedzUsuńSuper blog i jedzonko ... o muzyce już chyba pisałem xD
Jakaś cisza zimowa wszędzie nastała, chyba to nie sen zimowy, bo miśkom się należy ;)
OdpowiedzUsuńCzekam jak wiosny Twoich nowych przepisów, bo super się u nas w kuchni sprawdzają :)