Składniki :
- 220 g mąki pszennej razowej
- 60 g otrębów żytnich
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (nie jogurtu)
- 3 duże jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
- słoik nutelli
Sposób przygotowania :
- Do naczynia przesiać mąkę pszenną razową i kakao, dodać otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Do drugiego naczynia wlać kefir, dodać jajka, olej, cukier - wymieszać i delikatnie roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia.
- Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać widelcem. Dodać drobinki czekoladowe i wymieszać. Powstałe ciasto nie będzie gęste, ale jeśli będzie wydawało się zbyt rzadkie należy dodać 2 łyżki mąki więcej.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (osobiście używam silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona ) . Przełożyć do nich ciasto, powinno wypełnić papilotkę na 1/4 wysokości, następnie łyżeczka nutelli i znów ciasto.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. ''suchego'' patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONEna koniec...
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek”.Miłego dnia życzy,
Stanisław Jerzy Lec
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz