menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

wtorek, 16 lutego 2016

Mocno czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady OREO


Miało być ciasto, bo mama kupiła dużą czekoladę oreo, ale stwierdziłam, że zrobię czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady oreo. Przepis wzięłam ze swojej ulubionej strony : tu :) .
Wyszły mega miękkie i rozpływające się w ustach. Polecam każdej osobie, która uwielbia czekoladę i wszystko z nią związane. Kawałki czekolady wtopiły się w ciasto.
Pozmieniałam trochę przepis, żeby wyszło tak jak bym chciała.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :

  • 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • cała tabliczka czekolady oreo, pół do masła, pół do ciasta
  • 2/3 szklanki kakao
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków ( cukier ograniczyłam ze względu na ilość czekolady )
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
  2. W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.
  4. Formy na babeczki wysmarować margaryną i nalać ciasto.
  5. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

1 komentarz:

  1. Anonimowy2/17/2016

    Brzmi i wygląda świetnie, a zgaduje, że smakuje jeszcze Lepiej! Hmm chyba też się skuszę na takie babeczki, dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń