Miało być ciasto, bo mama kupiła dużą czekoladę oreo, ale stwierdziłam, że zrobię czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady oreo. Przepis wzięłam ze swojej ulubionej strony : tu :) .
Wyszły mega miękkie i rozpływające się w ustach. Polecam każdej osobie, która uwielbia czekoladę i wszystko z nią związane. Kawałki czekolady wtopiły się w ciasto.
Pozmieniałam trochę przepis, żeby wyszło tak jak bym chciała.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- cała tabliczka czekolady oreo, pół do masła, pół do ciasta
- 2/3 szklanki kakao
- 3 duże jajka
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków ( cukier ograniczyłam ze względu na ilość czekolady )
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
- W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.
- Formy na babeczki wysmarować margaryną i nalać ciasto.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.
Brzmi i wygląda świetnie, a zgaduje, że smakuje jeszcze Lepiej! Hmm chyba też się skuszę na takie babeczki, dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń