menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

piątek, 25 grudnia 2015

Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wątróbki


Paszteciki to moim zdaniem dobra przekąska na imprezy ze znajomymi, spotkania z rodziną czy też.. Nasze ukochane święta Bożego Narodzenia ! Są zawsze pod ręką, idealnie smakują na zimno i na gorąco. Są pyszne z barszczem czerwonym jak i same. Mają ciekawą barwę smaku dzięki wątróbce i warzywom dodanym do niej.
Mianowicie z farszem w parze miała iść kaczka, ale niestety okazało się, że sprzedano nieświeżą.. Więc aby nie zmarnować farszu wykorzystano go do pasztecików z ciasta francuskiego i okazało się to strzałem w dziesiątkę !
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

Składniki :


na farsz :

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • pół pietruszki ( korzeń )
  • 1 mała cebula
  • 1 natka pietruszki
  • przyprawy : sól, pieprz - do smaku 

ciasto : 

  • 2 gotowe ciasta francuskie ( z pośpiechu kupiłam gotowe )

Sposób przygotowania :


  1. Wątróbkę myjemy dokładnie i smażymy na patelni na wolnym ogniu. W między czasie obieramy i kroimy  kostkę cebulę. Obieramy warzywa i również kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy do naszej wątróbki i wszystko razem dusimy pod pokrywką. Natkę pietruszki kroimy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zostawiamy do momentu, aż wątróbka będzie miękka około 10-15 minut.  
  2. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i wrzucamy do miski. Blendujemy wszystko mikserem ( blenderem ) na gładką masę.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozkładamy. Kroimy na 3 pasy i nakładamy farsz na każdy z nich. Zawijamy po długości w rulony i kroimy około 4 cm paszteciki. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Górę smarujemy rozbitym żółtkiem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż góra będzie złota, a ciasto chrupkie i kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz