Hmm.. myślę, że jest to jedna z wielu potraw, z których Polacy mogą być naprawdę dumni !
Dla mnie jest to naprawdę pyszna potrawa. Niby zwykła kapusta kiszona, a może działać cuda :)
Myślę, że nie ma domu w Polsce, gdzie na święta nie gotuje się tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty..
Z dodatkiem kiełbasy i grzybów suszonych, mmm naprawdę pycha ! Warto spróbować, jeśli ktoś nigdy nie próbował tego cudu kuchni ..
A w czym tkwi cała tajemnica? w ''przegryzieniu'' wszystkiego, co znajduje się w garnku. Kiedy będzie już idealnie przyprawiony, zostawiony do tzw. ''przegryzienia'' daje idealny smak, który chcieliśmy otrzymać. Nie jest ani za słony, ani za ostry, ale ma ten właściwy smak !
Im dłużej się gotuje tym ma lepszy smak, to warto zapamiętać :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
- 1 puszka konserwy turystycznej
- 250 g mielonki
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 garści suszonych grzybów
- 2-3 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
- Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
- W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
- Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
- Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
- Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz