menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

środa, 3 lutego 2016

Domowy tort na roczek maluszka



Mój bratanek skończył dzisiaj rok. Więc postanowiłam zaskoczyć go i zrobić mu mały torcik.
Biszkopt + masa kubusiowa = coś co maluszki lubią najbardziej :)
Idealny dla dzieci, które nie mogą jeść mas śmietanowych, a tym bardziej dla maluszków, które nie mogą jeść tego co my. Okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ mały zajadał się najbardziej z nas wszystkich.
Jest szybki w przygotowaniu i co najlepsze nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych.

 

Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).

 

Składniki :

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru ( opcjonalnie )
  • 1 l soku 'Kubuś' - obojętnie jaki smak wybierzecie ja wybrałam ten o kolorze pomarańczowym
  • 1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania :

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach. 
  2. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut.  Po ostudzeniu kroimy na 2 części.
  3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. 
  4. Ostudzoną masę przekładamy na przygotowany biszkopt.  
  5. Ozdabiamy wg upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz