Składniki :
- 400 mąki żytniej
- 200 maki pszennej
- 60 drożdży
- 300 ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania :
- Obie maki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier, sól oraz olej, wlać ciepłą wodę (nie wrzątek) i zagnieść ciasto.
- Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto podzielić na mniejsze części i uformować bułki – przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie naciąć je w kilku miejscach.
- Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i posmarować zimną wodą. Postawić na kratce nakryć ściereczką i zostawić :)
na koniec...
„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”.
George Bernard Shaw
Miłego dnia życzy,
Angelika :)
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz