Faktycznie takie przystawki pasują na Wielkanocny stół, ale również wpasują się na stoły imieninowe, czy jakiejś innej uroczystości, bądź po prostu dla nas samych..Niekiedy potrzebujemy małej odmiany w kuchni i właśnie takie urozmaicenie pozbywa się rutyny w kuchennych garnkach :)
Składniki :
- 12 ugotowanych jajek na twardo
- 100 g łososia wędzonego ( dałam 200, ponieważ zostawiłam też na ozdobę )
- 6 łyżek majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- koperek - do farszu jak i do ozdoby ( najlepiej cały pęczek, chyba, że ktoś woli więcej )
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
- Ugotowane jajka ( pamiętajmy, że na twardo gotujemy do 10 minut :) ) obieramy i kroimy na pół.
Wydrążamy żółtko łyżeczką ( powinno delikatnie wyskoczyć z białka ), odkładamy do osobnej miseczki ( będzie na farsz ). - Majonez dajemy do żółtek. Pół pęczku koperku pokroić drobno i wrzucić do miski z majonezem i żółtkami, do tego wlać sok z cytryny i przyprawić do smaku. Na koniec dorzucić łososia. Wszystko to miksujemy razem, najlepiej blenderem. Musi wyjść nam gładka masa.
- Układamy białka na talerzyku bądź tacce. Żeby osiągnąć ładniejszy efekt możemy pastę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio do pustego białka. Jeśli ktoś stawia na prostotę wykonania, nakładamy łyżeczką do środka.
- Na koniec dekorujemy kawałkami tuńczyka ( jeśli się da to zwijamy w małe rulony, jeśli nie, bo często się rozpada to próbujmy to zwinąć i położyć, będzie bardziej estetycznie, niż cały plaster na jajku :) ), koperkiem i podajemy !
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec...
Miłego dnia życzy,„Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra”.Epikur (IV/III w. p.n.e.)
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz