Od dłuższego czasu przymierzałam się żeby zrobić muffiny na słono.. I właśnie dzisiaj stwierdziłam, że czas najwyższy spróbować. Nie zawiodłam się, bo okazało się, że są przepyszne. Mają całkiem inną barwę smaku, a pachną obłędnie. Przynajmniej te, co dzisiaj wam prezentuję.
Same są równie pyszne, jak i z ketchupem. Wydaje mi się, że to idealna przekąska na ciepło i na zimno.
Można je wykorzystać na imprezy różnego rodzaju, i dla własnego użytku :)
Robi się je bardzo szybko i myślę, że nawet tzw. laik by sobie poradził. Oczywiście nie obrażając nikogo !
Miłego dnia Wam życzę i polecam spróbować. :)
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 2 szklanki maki pszennej
- jajko
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 100g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
- ok. 200g wędliny
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna ( w moim przypadku dałam sól, pieprz i trochę ziół prowansalskich )
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy aż się połączą. Łyżką nakładamy do papilotek ( użyłam silikonowych, gdyż mam pewność, że ciasto nie przyklei się do foremki ).
- Nagrzewamy piec do 200-220 stopni i pieczemy 20 minut.
Krótko i na temat. REWELACJA !! dzisiaj będę robić :)
OdpowiedzUsuń