Aby wzbogacić smak babeczek warto dodać mielone migdały lub orzechy laskowe.
Dzięki dodatkowi miodu będą o wiele lepiej smakować niż ze zwykłym cukrem.
Generalnie wyszło około 12 szt.
Idealnie wpasowałyby się do nich gałki lodów waniliowych z polewą czekoladową.
Ale do ''małej, czarnej'' również pasują znakomicie. Są miękkie, wilgotne i nie wspaniale pachną cynamonem. Są jak małe szarlotki, tylko w formie muffinek :)
Składniki :
- 2 jabłka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 50 g mielonych migdałów (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 łyżki miodu (lub 20 g dodatkowego cukru)
- 20 g posiekanych migdałów do posypania po wierzchu (można pominąć)
Sposób przygotowania :
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i miód jeśli go używamy, wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.
Muffiny z jabłkami
Muffiny jabłkowe
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Dzisiaj będę robić �� na pewno posmakuja moim dzieciaczkom ☺
OdpowiedzUsuńPyszne polecam��
OdpowiedzUsuń