Bardzo dawno nie było żadnych wpisów, lecz czasem w życiu bywają takie sytuacje, gdzie dużo się dzieje i nie ma się czasu na powroty do ''starszych spraw''.
Jednak wróciłam i jestem. Znów tworzę i przygotowuję według mnie i moich bliskich wspaniałe smaki dla ludzkich podniebień. Tym razem z racji tego, że nadeszła wiosna, a przy okazji były Święta Wielkanocne, zrobiłam sałatki wiosenne, które uraczą każdego, kto uwielbia warzywa, a przede wszystkim lubi eksperymentować i łączyć ze sobą różne smaki.
Składniki :
- 4 buraki czerwone
- pęczek rzodkiewki
- 18 przepiórczych jajek
- mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )
- szczypiorek
- 1 cebula
- ser feta w kostkach
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania :
- Buraki czerwone pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny, najlepiej owinięte w sreberku, temp. 180-200 stopni. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, tak aby po rozdzieleniu wyszły pojedyncze kółka.
- Kiedy buraki się upieką, obieramy je i kroimy w plastry i układamy na
półmisku. Wsypujemy mieszankę sałat, na to dajemy rzodkiewkę oraz
układamy połówki jajek.
Kładziemy krążki cebuli oraz kostki sera i posypujemy wszystko szczypiorkiem. - SOS : Olej mieszamy z cytryną oraz oregano. Polewamy całą sałatkę
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONEna koniec..
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Przyprawą jedzenia jest głód ... ~ CyceronMiłego dnia życzy,
Angelika :)
Jeszcze nie próbowałam, ale już mówię PYCHA ! Uwielbiam takiego typu sałatki, a do tego mój ulubiony burak. Muszę ją jutro zrobić :)
OdpowiedzUsuń