menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

czwartek, 15 grudnia 2016

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Nie słyszałam nigdy nazwy tej potrawy, dopóki sama jej nie wypróbowałam i nie znalazłam przypadkiem na stronie : kliknij tutaj :) 

Niezły pomysł na odmienne, ale pożywne śniadanko, które na pewno zachwyci nie jedną osobę, pragnącą jakiejś odmiany w swoim śniadaniowym menu !
Robi się szybko , a efekt jest niesamowity. Najlepiej smakuje z podgrzanym chlebem, który będzie nam idealnie chrupał między zębami :)

+ nasza ulubiona kawa i śniadanie mamy jak z bajki.
Więc, zaczynajmy ! :)


Składniki :


  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 100 g papryki (użyłam żółtej)
  • 60 g kiełbasy (użyłam wiejskiej)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • przyprawy: po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
  • 2 jajka
  • dodatkowo : listki bazylii 

Sposób przygotowania : 

  1. Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz kiełbasę, chwilę podsmażyć. 
  2. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, oraz przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez dalszego mieszania (wówczas całość odpowiednio się zredukuje - szybciej odparuje sok z pomidorów a pomidory zachowają swoją strukturę; jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
  3. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić je solą. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez około 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte. Posypać listkami bazylii, podawać z pieczywem.



 Chociaż nie tylko spełnia rolę śniadania, bo może to być również kolacja, po bardzo pracowitym dniu.
Wiadomo, że po pracy nie chce nam się przygotowywać wykwintnych i wielkich dań. Wystarczy nam mało, ale treściwie, żeby nasycić się po całym dniu pracy i zrelaksować prostym daniem.

 Próbowaliście? Robiliście ? Czekam na Wasze komentarze ! :)


ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE

    Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 

 na koniec..


Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne.~ Cassandra Clare
 
 
Miłego dnia życzy,
Angelika :)  


1 komentarz:

  1. Anonimowy3/07/2017

    Odkąd to odnalazłam, stało się to moim tradycyjnym poniedziałkowym śniadaniem :)
    Polecam gorąco !

    OdpowiedzUsuń