Przyrządzony w dietetyczny sposób pstrąg jest świetną alternatywą do niskokalorycznego mięsa drobiowego. Bogaty w białko, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pstrąg nadaje się z powodzeniem jako danie główne czy składnik sałatek oraz jako przystawka.
Zawinięty w folię z dodatkiem czosnku oraz świeżego koperku jak i odrobiny masła idealnie nadaje się na stół dla każdego kto lubi ryby inne niż smażone na oleju :)
po upieczeniu :) |
Składniki :
- 2 pstrągi tęczowe
- przyprawa do ryb ( lub jeśli nie macie - tymianek ( świeży jeśli macie ), zioła prowansalskie
- łyżeczka masła
- świeży koperek ( parę listków )
- sól
- pieprz cytrynowy ( najlepszy jeśli chodzi o ryby )
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie : plasterek lub 2 cytryny
Sposób przygotowania :
- Rybę obrać z łusek i opłukać. Położyć na przygotowanej folii aluminiowej i oprószyć dokładnie przyprawami. Używając cytryny, połóż ją na wierzchu bądź w środku ryby. ( dzięki temu, podczas pieczenia, sok uwolni się i wsiąknie w mięso ryby - smak o wiele lepszy, bardziej orzeźwiający ).
Na wierzchu ułóż ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodaj łyżeczkę masła i połóż świeży koperek. - Zawinąć w folię i wstawić do pieczenia na 15-20 minut w temperaturze 200°C.
- warzywa na patelnię - Hortex ( o ile się nie mylę jest tam 450 g )
- wegeta
przed upieczeniem :) |
na koniec..
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy.
Lew Tołstoj
Miłego dnia życzy,
Angelika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz