menu

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

Jeżeli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj, by zostać na dłużej
Zostaw link do swojego bloga - na pewno do Ciebie zajrzę i poczytam Twoje wpisy
W komentarzu - wyraź szczerą opinię, a nie z przymusu, by tylko się zareklamować
Nie proś o obs/obs - nikt nikogo na siłę nie zatrzyma u siebie

poniedziałek, 7 listopada 2016

Kolory na talerzu, czyli babka serowa 4w1

Witam wszystkich bardzo serdecznie !
Otóż z racji tego, że miałam ochotę na coś słodkiego, upiekłam ciacho :)
Nie miałam pomysłu, ale najlepszym spontanicznie wymyślonym okazał się przepis na babkę serową.
Babka jest soczysta, puszysta i bardzo delikatna.
Idealna do ''małej'' czarnej, herbaty bądź bez żadnych dodatków dla samego siebie.
Do ciasta oczywiście można dodać np. rodzynki, orzechy czy też olejki aromatyczne. To jak najbardziej urozmaici nam smak i nada smaku bardziej oryginalnego niż ze zwykłego przepisu.




Składniki :


  • 25 dag masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 18 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 18 dag jogurtu naturalnego
  • 6 jajek
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania babki
  • + barwniki spożywcze ( u mnie niebieski i różowy, bo fioletowy zrobiłam sama )

Sposób przygotowania :

  1. Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysty, biały krem. Dodać serek kremowy w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
  2. Ciasto przełożyć podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać odrobinę barwnika spożywczego różowego, do drugiej niebieskiego, do trzeciej troszkę niebieskiego i różowego ( da nam to kolor fioletowy ), a czwartą część zostawić naturalną. Piec przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka) na drugiej półce od dołu w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremce. Posypać cukrem pudrem przez sitko lub oblać polewą czekoladową. ( Bez dodatków również pyszna )
 


ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE

    Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170   

na koniec..

Kuchnia jest sercem domu..
Miłego dnia życzy,
Angelika :)  

1 komentarz:

  1. Anonimowy11/15/2016

    pyszna babka polecam +filiżanka dobrej kawy :-)

    OdpowiedzUsuń