Dzisiaj zabrałam się za zrobienie syropu malinowego, który przyda się na zimowe wieczory. Takiego typu syropy bardzo dobrze komponują się w herbatach, wodach.. Nie ma konserwantów, barwników czy innych substancji wspomagających.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo już powoli zaczyna puszczać sok, mam nadzieję, że proporcje cukrów do owoców wyszła dobra :)
Pierwszy raz robię sok domowej roboty, w zasadzie syrop.
Składniki :
- 500 g świeżych malin
- 1,5 szklanki cukru białego
Sposób przygotowania :
- Maliny opłucz i wsyp do słoiczka, zasyp cukrem. Słoik nakryj szmatką lnianą lub gazą. Odstaw na 2-3 dni, żeby maliny puściły sok. Potem odlać do buteleczek lub słoiczków. Pasteryzować 15 minut. ( zagotować we wrzątku ).
ZAKAZ KOPIOWANIA I ROZPOWSZECHNIANIA ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY JEST ZABRONIONE
Wszelkie prawa do zdjęć są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
na koniec...
Każda noc powinna mieć swoje menu.
Honore de Balzac
Miłego dnia życzy,
Angelika :)
Kocham maliny !! Zabieram się za robienie syropu. Mojej córce na pewno będzie smakować. :)
OdpowiedzUsuń