Taka myślę nowość jak dla mnie. Postanowiłam je zrobić chociaż to co działo się w trakcie, to istna masakra. :) Dziwne wydawało mi się, to że pomimo dodania proporcji będących w przepisie ciasto wyszło za rzadkie, więc musiałam dodać o wiele wiele więcej mąki.. Ale smak był dobry, bananowy a z dodatkiem Domowego syropu czekoladowego , ''niebo w gębie'' :)
Na spotkania rodzinne w sam raz, albo ze znajomymi. Na samotne wieczory lub po prostu jako zwykła przekąska w ciągu dnia.
Jeśli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres andzia.andzia15@gmail.com. Zdjęcie opublikuję w komentarzach i na moim Facebooku
(oczywiście podpiszę dzieło w Twoim wykonaniu).
Składniki :
- 225 g mąki kukurydzianej
- 225 g mąki pszennej szymanowskiej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 70 g miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 120 g stopionego masła
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
Sposób przygotowania :
- Mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon, wlewamy miód. Mleko mieszamy z jajkami i lekko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z płynnym masłem, następnie dodajemy do mąki z miodem. Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie.
- Obieramy banana i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i jeszcze wyrabiamy. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego równoboczne trójkąty. Każdy rolujemy i wyginamy nadając mu kształt rożka.
- Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pycha! *.*
OdpowiedzUsuńhttp://fridayp.blogspot.com/
Oj tak :)
UsuńJestem fanką!
OdpowiedzUsuń